Opstijgend vocht

Het probleem van opstijgend vocht kan in alle woningen voorkomen. Al is het wel vaak zo dat er in oudere woningen meer hinder van wordt ondervonden dan in nieuwe woningen. Dat is ook niet vreemd, want in oudere woningen is hier bij de bouw anders mee omgegaan dan bij de woningen van tegenwoordig. Daarom is het dus ook belangrijk om te weten bij welk type woningen dit geldt. Ook is het slim om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om hier iets tegen te doen. Die mogelijkheden zijn er in relatief grote mate. Daardoor hoeft het dus niet tot zorgen te leiden. Meer informatie op vrwi.be

Vaststellen van het probleem

In de eerste plaats is het van belang om vast te stellen dat het daadwerkelijk om opstijgend vocht gaat. Dit hoeft niet lastig te zijn. De vochtplekken lopen dan van beneden naar boven. Alleen is dan de vraag natuurlijk: hoe stel je deze richting vast? Dit is simpel, wanneer de vochtplekken vaak wat breder zijn aan de onderzijde en dan steeds smaller omhoog lopen dan komt het vocht vaak van onder en stijgt het dus op. Dit gaat dan natuurlijk over de plekken in de muur die te zien zijn door de vochtproblemen. Dit is de makkelijkste manier.

Waar treedt het op?

Het is ook belangrijk om te weten waarom er in sommige woningen wel opstijgend vocht te zien is en andere woningen juist niet. Dit komt niet omdat het in sommige woningen niet opstijgt. Het komt juist omdat er in nieuwere woningen preventieve maatregelen zijn genomen tegen deze problemen. Dit gaat dan om de woningen van 1980 en later. Woon je in een woning die ouder is, dan is de kans op deze problemen wat groter en moet er dus alsnog iets aan worden gedaan. Alle reden om hier dus serieus mee om te gaan als bewoner van de woning.

Wat is ertegen te doen?

Er is gelukkig een voor de hand liggende oplossing om opstijgend vocht tegen te gaan. Dit is het voorkomen dat het vocht kan opstijgen. Dat doe je met een waterkering in de muur. Dit is een vorm van kunststof die in de muur wordt geplaatst en het vocht tegenhoudt. Dit moet dan wel op exact de juiste wijze worden gedaan. Waterpas ten opzichte van de vloer plaatsen is bijvoorbeeld heel belangrijk. Alleen dan zal het goed werken. Alle reden om er dus ook niet te licht over te denken. Slimmer is het om een specialist te benaderen.

De juiste vochtbestrijder

Als het gaat om het plaatsen van een waterkering in de muur, of een andere zaak, dan is het slim om de specialist aan het werk te zetten. Wel is het slim om naar de juiste vochtbestrijder te zoeken. Dat doe je bijvoorbeeld door verschillende offertes aan te vragen en te kijken wie de beste prijs te bieden heeft. Aan de hand daarvan maak je dan je keuze. Zorg wel dat je iemand kiest die vakwerk kan afleveren. Zoals aangegeven is het bestrijden van opstijgend vocht niet heel gemakkelijk en is heel precies werken van groot belang hierin.